De anticonceptiepleister of EVRA

De anticonceptiepleister is een voorbehoedsmiddel dat ongeveer dezelfde werking heeft als de pil en de prikpil. De anticonceptiepleister geeft een constante hoeveelheid hormonen af aan het lichaam. De pleister kan overal op het lichaam aangebracht worden en per menstruatiecyclus worden er drie pleisters gebruikt. Elke moet je een nieuwe pleister aanbrengen en na drie weken is er net zoals bij de pil een stopweek. De pil is het betrouwbaarst als men deze aanbrengt in de eerste dag (24uur) van je regels. Kleef de volgende pleister niet op dezelfde plek als je vorige pleister want dat kan voor houdirritaties.

pleister

Als men door omstandigheden geen tijd heeft om binnen de week een nieuwe pleister aan te brengen dan kan men nog twee dagen vertrouwen op de pleister want hij kan na zijn week nog twee extra dagen genoeg hormonen afgeven.

 

Let op !

Als je merkt dat je anticonceptiepleister aan het loskomen is breng dan een nieuwe pleister aan en probeer hem niet vast te tapen of te laten blijven plakken op een andere manier.

De anticonceptiepleister beschermt je niet tegen ziektes zoals aids en andere ziektes die door geslachtsgemeenschap overgedragen worden.

Werking

De anticonceptiepil heeft dezelfde werking als de pil en de prikpil namelijk het zorgt dat er geen eisprong is en het verdikt het baarmoederslijmvlies waardoor de zaadcellen van de man niet door het slijmvlies door geraken.

De pleister bevat evenveel van de hormonen als een lichte pil en het geeft elke dag een gelijkte hoeveelheid van dat hormoon af. De hormonen die deze pleister gebruikt heten oestrogeen en progestageen

Voordelen

  • Geen hinder van dit voorbehoedsmiddel tijdens de geslachtsgemeenschap.
  • Men moet maar 1 maal per week een nieuwe pleister aanbrengen
  • De pleister is waterbestendig
  • De pleister is zeer dun en valt niet op
  • Je kan gerust sporten met de pleister

Nadelen

  • Biedt geen bescherming tegen seksueel overdraagbare ziektes
  • Duur
  • De pleister blijft zijn werking behouden ook al ben je ziek en moet je overgeven.