De pil

De pil is een anticonceptiemiddel dat zeer betrouwbaar is maar er is steeds een zeer kleine kans dat je nog steeds kan zwanger geraken. Ook beschermd de pil niet tegen geslachtsziekten.

De pil

De pil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel in Belgiƫ en Nederland. Dat is vooral te wijten aan het feit dat de pil niet alleen zorgt dat je niet zwanger geraakt maar het zorgt er ook voor dat je maandelijkse menstruatiecyclus goed te regelen is en voor vrouwen die veel klachten hebben zoals veel pijn,veel bloedverlies brengt de pil ook redding.

De pil moet gedurende drie weken elke dag en steeds 24 uur tussen elke pil genomen worden, het is dus de bedoeling dat men elke dag op hetzelfde tijdstip de pil inneemt.

Werking

  • De pil zorgt ervoor dat er geen eisprong is , de pil onderdrukt de eisprong en als er geen eitje is om bevrucht te worden dan kan je ook niet zwanger worden.
  • Moest er dan toch een eitje bevrucht geraken dan zal de pil zorgen dat de baarmoederwand veranderd zodat het eitje zicht niet kan nestelen in de baarmoeder.
  • De pil zorgt er ook voor dat het baarmoederslijm dikker wordt zodat de zaadcellen er veel moeilijker doorheen komen.

Het probleem van de pil is dat je je steeds zeer strikt aan de gebruiksaanwijzing moet houden doe je dit niet dan wordt de kans op zwangerschap vergroot.

Voordelen

  • Betrouwbaar
  • Vermindert de kans op baarmoederkanker en eierstokkanker
  • Minder menstruatiepijn

Nadelen

  • Bijwerkingen
  • Je moet elke dag een pil nemen

De bijwerkingen van de pil zijn gevoelige en/of pijnlijke borsten,hoofdpijn,migraine en soms misselijkheid en braken.

Let wel op dat als je binnen de 4 uur na de inname van de pil moet braken je wel een nieuwe pil inneemt.

De noodpil of morning after pil

De noodpil is een pil die wanneer je seks zonder voorbehoedsmiddelen hebt gehad de kans op zwangerschap behoorlijk doet dalen. De noodpil kan ingenomen worden tot 72 uur na de geslachtsgemeenschap maar hoe sneller hoe effectiever de pil is. De pil is te verkrijgen mits een voorschrift van de dokter in een apotheek.

Als men de noodpil 12 uur na de geslachtgemeenschap inneemt dan werkt de pil optimaal en da heb je een grote kans dat je niet zwanger zult worden maar toch is het aan te raden om in de eerste plaats te vertrouwen op andere anticonceptiemiddelen zoals het condoom en de pil.

De noodpil heeft wel vele bijwerkingen zoals braken,misselijkheid,buikpijn,hoofdpijn en gevoelige borsten.