Etonogestrel implantatiestaafje of implanon

Het Etonogestrel implantatiestaafje of meer bekend onder de naam implanon is een anticonceptiemiddel dat in de bovenarm van de vrouw wordt ingeplant. Het staafje is niet zo groot namelijk 4 centimeter lang en zeer dun (2 millimeter).Het staafje kan ongeveer 2 tot 3 jaar in de bovenarm van de vrouw blijven zitten. Het staafje heeft niet de werking van een morning after pil ,dus als men onbeschermde geslachtsgemeenschap heeft gehad en men laat dan een staafje inplanten dan heeft dat geen invloed op bevruchting.

De naam implanon die beter bekend is komt van de merknaam van het etonogestrel implantatiestaafje. implanon

Ook dit voorbehoedsmiddel beschermt je niet tegen geslachtsziektes dus het is best dat men dit combineert met een ander soort van voorbehoedsmiddel zoals een condoom. Let wel op want geen enkel voorbehoedsmiddel is 100% betrouwbaar , er is altijd nog een kleine kans op zwangerschap.

Het implanon dient tijden de menstruatie ingeplant worden en het moet ook steeds door een arts worden ingeplant die de nodige opleiding heeft gehad om het te mogen inplanten.

Werking

Zoals een groot deel van de anticonceptiemiddelen richt ook het implantatiestaafje zicht op de eisprong van de vrouw. Door de hormonen die het staafje afgeeft zal de eisprong er niet komen en als er geen eisprong is kan de vrouw niet zwanger geraken.

Een tweede werking van het staafje is ook dat ze het baarmoederslijmvlies dikker maakt zodat het sperma van de man er veel moeilijker door geraakt.

Ook zal het staafje er voor zorgen dat het innestelen van het eitje in de baarmoeder moeilijk of niet zal gaan.

Voordelen

  • Het staafje bevat geen oestrogeen
  • Na verwijderen van het staafje ben je snel weer vruchtbaar
  • Zeer betrouwbaar
  • Wordt vergoed door de ziekenkas

Nadelen

  • Onregelmatige menstruatie of geen meer
  • Het wordt geplaatst onder verdoving ,dus een kleine operatie
  • Bijwerkingen