Pessarium of diafragma

Het pessarium of een andere naam voor dit voorbehoedsmiddel diafragma is een ring die gesloten is en bestaat uit een flexibel en buigzaam materiaal,pessarium een rubberen vlies.Het heeft een doorsnede van ongeveer 6 tot 10 centimeter.

Bij het pessarium is het van essentieel belang dat je de juiste maat hebt, om die maat te weten moet je je laten onderzoeken door een gynaecoloog. Het pessarium sluit de baarmoederwand af en wordt minstens een uurtje voor het vrijen ingebracht en na het vrijen met het nog een tijdje,zo'n 8 uur blijven zitten. Het pessarium moet wel voor het in de baarmoeder wordt ingebracht ingesmeerd worden met een zaaddodend middel.

Voor mensen die van orale seks houden is het pessarium niet echt aan te raden aangezien het zaaddodende middel een zeer slechte smaak heeft en als met het pessarium nadien wil inbrengen wordt het intieme moment een tijdje verstoord wat zeer vervelend is.

Zaadoden schuim wordt beter niet gebruikt om het pessarium in te smeren omdat het niet aan het pessarium blijft kleven.

Na de geslachtsgemeenschap en gebruik van het pessarium moet men de rubberen ring afwassen met zeep en afspoelen en dan door de lucht te laten opdrogen. Kijk wel elke keer na het gebruik van een pessarium na of het geen scheurtjes ,gaatjes of andere beschadigingen bevat.

Werking

Het pessarium met de baarmoeder afsluiten en het moet ingesmeerd worden met zaaddoden middel zodat er geen zaadcellen de baarmoeder kunnen bereiken en je eicel bevruchten.

Voordelen

  • Kan herbruikt worden maar om de twee jaar moet je opnieuw de maat laten nemen van je schede
  • Vermindert het rechtstreekse contact tussen de geslachtsdelen niet

Nadelen

  • Een minder betrouwbaar anticonceptiemiddel
  • Geen bescherming tegen SOA's
  • Vergt oefening om in te brengen
  • Moeilijk te verkrijgen
  • Door de slechte smaak van het zaaddodend middel kan er meestal geen orale seks toegepast worden.