Spermicide

Spermicide is een zaaddodend middel dat gebruikt wordt om niet zwanger te worden. Het zaaddodende middel zorgt er immers voor dat de spermicide spermacellen niet overleven en dus kunnen ze ook geen eitje van de vrouw bevruchten. De spermicide kan in een condoom of in de vagina van de vrouw aangebracht worden en het kan in de vorm van gel,pasta of schuim zijn .Sommige mensen hebben door de spermicide na de geslachtsgemeenschap wel vervelende irritaties maar dat probleem duikt op bij een zeer klein deel van de gebruikers, ongeveer 3 % van de gebruikers.

Werking

De zaaddodende gel die in de vagina of condoom aangebracht is dood meteen na de ejaculatie of zaadlozing de vrijgekomen zaadcellen. Doordat meteen na de zaadlozing de spermacellen dood zijn kan er ook geen eicel bevrucht worden , maar zoals ook dit middel is geen 100 % betrouwbaar dus gebruik het steeds in combinatie met een condoom.

Let op !

Gebruik nooit alleen het zaaddodend middel, op zijn eentje is het zaaddodend middel niet betrouwbaar genoeg dus gebruik het steeds in combinatie met een condoom of een ander voorbehoedsmiddel.

Lees steeds de bijsluiter van de zaaddodende middelen want het kan zijn dat het met bepaalde ander voorbehoedsmiddelen niet samengaat en zo de werking van de beiden anticonceptiemiddelen verslechterd.

Voordelen

  • Goede aanvulling om andere anticonceptiemiddelen nog veiliger te maken

Nadelen

  • Bij alleen gebruik niet echt betrouwbaar
  • Irritaties zoals jeuk en brandend orgasme

Spermicide bestaat uit het onderdeel nonoxynol 9 ,het is ook het enige gelvormige middel dat bij dierlijke testen als microbicide efficiƫnt is tegen HIV en de besmetting Herpes. Momenteel lopen er ook dergelijke proeven met mensen .

Spermice is een middel dat al lang bestaat, al sinds 1800 begonnen laboraten met het de proeven en later is uit dat onderzoek de eerste spermiciden onstaan, die eerste spermiceden hadden een slechte werking.