Sterilisatie

Sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie want men gaat via een operatie worden de eileiders onderderbroken waardoor er geen eicel meer in de baatmoeder kan en dus kan de vrouw ook niet meer zwanger worden.

Wees steeds zeker van u keuze om over te gaan tot sterilisatie als u er zeker van bent dat u geen kinderen meer wilt toch is ook deze vorm van sterilisatie geen 100% waterdicht, het gebeurt nog dat mensen die gesteriliseerd zijn kinderen krijgen. Dat komt dan omdat de eileider zicht begint te herstellen en er weer een eicel doorheen kan

De sterilisatie van de vrouw kan op enkele manieren gebeuren ,de eileiders kunnen dichtgebrand worden,samengebonden worden of doorgesneden worden .

Sterilisatie kan ongedaan gemaakt worden door de eileiders terug te verbinden maar deze operatie lukt niet altijd.

Voordat men zicht laat steriliseren is het aan te raden om eerst een zwangerschapstest te doen want u mag niet zwanger zijn wanneer de sterilisatie uitgevoerd wordt. Als u nog niet klaar bent met de pil te nemen wanneer u gesteriliseerds wordt moet u na de sterilisatie gewoon u pil nemen tot u aan de stopweek bent anders gaat u helen menstruatiecyclus in de war.

voordelen

  • Betrouwbaar
  • Je moet de pil niet meer elke dag innemen

nadelen

  • Sterilisatie is voor altijd

 

Vasectomie

 

Vasectomie is de mannelijke tegenhanger van de sterilisatie , hierbij wordt de zaadleider van de mand doorgeknipt,gebrand of geblokkeerd. De vasectomie kan veel moeilijker hersteld worden bij de man dus als u een vasectomie laat uivoeren wees dan zeker dat u geen kinderen meer wil.

Een vasectomie wordt uitgevoerd meestal onder plaatselijk verdoving en men moet als er geen complicaties zich voordoen al na één dag het ziekenhuis verlaten.

Als u een vasectomie hebt laten uitvoeren kan u nog steeds klaarkomen maar in het sperma zullen geen zaadcellen meer aanwezig zijn en dus kan u vrouw of vriendin niet zwanger worden. Ook bij deze ingreep kan het zijn da er iets misgelopen is en u dus wel nog uw vrouw zwanger kan maken daarom moet u na uw vasectomie om de 2 weken ongeveer uw sperma laten testen.